Tuesday, June 9, 2015

Leul scade pe fondul situatiei din Turcia

Turcia tulbura din nou linistea din pietele financiare din regiune, inclusiv piata din Romania. Lira turceasca a cazut la un minim record fata de dolar, iar costurile de finantare sunt in crestere, dupa ce partidul cu radacini islamiste AK, aflat la guvernare de 13 ani, a pierdut majoritatea parlamentara. In Romania, leul se depreciaza abrupt. 
Moneda romaneasca a pierdut, luni, 1,68 bani in fata monedei unice europene, pana la un curs de 4,4601 lei/euro anuntat de Banca Nationala a Romaniei. 

Fata de dolar, leul a pierdut chiar mai mult, moneda americana sarind, din nou, pragul de 4 lei/dolar. BNR a anuntat luni un cura de 4,0057 lei/dolar, in crestere cu aproape 6 bani fata de cotatia de vineri. 

Si francul elevetian a crescut in raport cu leul romanesc, cu 2,75 bani fata de cursul anuntat la sfarsitul saptamanii trecute, la o cotatie de 4,2615 lei/franc. 

Bursa de la Bucuresti a deschis sedinta in stagnare, insa ulterior toti indicii au intrat pe minus. 
Bursa de la Istanbul a scazut cu peste 8% luni, dupa rezultatul alegerilor parlamentare de duminica. 
Lira turceasca s-a depreciat cu 5% in raport cu dolarul, iar randamentele obligatiunilor au urcat, semn ca investitorii incearca sa scape de datoriile Turciei.

No comments:

Post a Comment