Saturday, May 9, 2015

Salariul mediu a crescut

Salariul mediu net a crescut, in martie, cu 98 lei (5,7%), la 1.829 lei net, fata de luna anterioara. Cele mai mari salarii au fost obtinute de angajatii din fabricarea produselor din tutun (5.799 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (995 lei). In aceeasi perioada, salariul mediu brut la nivel national crescut cu 5,6% la 2.529 lei. 

Potrivit Institutului National de Statistica, cresterile de salarii din luna martie au fost generate de acordarea de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masa sau tichete cadou), realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte). 

Cele mai semnificative cresteri au fost raportate in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (19,8%), fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, industria metalurgica, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea produselor din tutun, activitati de editare, fabricarea de masini, utilaje si echipamente (12% - 16%). 

Scaderi de salarii au fost inregistrate in activitati auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii (8,6%), in prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei; fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite (4,3%), respectiv telecomunicatii (4%).

"In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (6,1%), ca urmare a aplicarii prevederilor legale din actele normative in vigoare, precum si ca urmare a acordarii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice. Usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au inregistrat si in sanatate si asistenta social? (1,7%), respectiv in administratia publica (1,4%)", arata Statistica.
Comparativ cu luna martie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,2%. 

No comments:

Post a Comment