Monday, February 16, 2015

BRD cere bancilor sa isi asume responsabilitatea pentru creditele in franci

Presedintele BRD, Philippe Lhotte, s-a declarat impotriva pozitiei Consiliului Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), organizatie din care banca face parte, cu privire la situatia clientilor cu credite in franci elvetieni, sustinand ca bancile trebuie sa isi asume responsabilitatea impreuna cu clientii lor. 

Reprezentantul BRD a mai spus ca a refuzat sa valideze comunicatul transmis la finalul lunii ianuarie de CPBR, care viza conversia creditelor in franci, dar comunicatul a fost, totusi, transmis presei. "In aceste conditii, nu stiu daca BRD va ramane in acest patronat", a transmis seful BRD. El spune, insa, ca la banca pe care o conduce situatia este diferita de alte banci, pentru ca in portofoliu exista doar cinci credite in franci elvetieni.

Mai mult, Lotte a spus ca este de acord cu guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, care a recomandat negocierea directa client-banca, dar si cu premierul Ponta care a spus ca fiecare parte trebuie sa isi asume responsabilitatile. 

"Nu sunt sigur ca toti cei 75.000 de debitori in franci au fost corect informati de banci cu privire la riscurile care se expun. Eu m-am uitat prin dosarele celor cinci clienti  si ma intrebam daca noi i-am informat corect in momentul in care au luat aceste credite- asta face parte din etica profesiei de bancher, face parte din bunul simt al profesiei noastre. Sincer, nu sunt atat de sigur ca ei au fost bine informati. Au facut imprumuturi in franci pentru ca erau avantajati la rata. O sa le propunem o conversie in lei, daca accepta, la cursul de dinainte de de decizia Bancii Nationale a Elvetiei si mi se pare o pozitie onesta", a subliniat Philippe Lhotte.

Cu privire la legea insolventei, Lhotte spune ca e necesara si binevenita, dar sa fie studiat cu mare atentie impactul potential asupra societatii.

"Trebuie observate experientele altor tari in acest caz si sa vedem ce a functionat acolo si ce nu a functionat, iar apoi sa adaptam acest proiect in mod precaut si cu multa atentie. ARB a depus eforturi bune in acest sens alaturi de BNR si cred ca exista un interes comun din partea comunitatii bancare si a cetatenilor cu privire la acest proiect. Acum cateva luni am fost mai ingrijorat intrucat aflasem ca era posibil ca acest proiect sa se voteze in mare graba, dar acum sunt convins ca el va fi analizat cu mare atentie", a mai spus Lhotte.

BRD a revenit pe profit anul trecut, cu 43,2 milioane lei, dupa doi ani de pierderi. Profitul se datoreaza scaderii costului net al riscului cu 43% si a unui bun control al costurilor. In 2013, banca afisa o pierdere de 385 milioane lei.

No comments:

Post a Comment