Thursday, December 4, 2014

Romania, in topul tarilor cu cea mai scumpa benzina

Potrivit unui studiu Bloomberg ce monitorizeaza 61 de tari, Romania ocupa locul 11 in ceea ce priveste pretul benzinei raportat la venituri. Din cele 10 tari mai scumpe plasate inaintea noastra, doar Nigeria detine si resurse de titei precum Romania.

Studiul a monitorizat raportul dintre costul unul galon de benzina premium si venitul mediu zilnic. In cazul Romaniei, venitul mediu zilnic este de 22,5 euro iar pretul unui galon de benzina (aproximativ 4 litri) este 4,92 euro astfel incat romanul “mediu” plateste 22% din venitul mediu zilnic pentru 4 litri de benzina.
Topul se deschide cu Pakistan, unde pentru cumpararea unui singur litru de benzina se plateste o treime din venitul mediu zilnic. Urmeaza India, Filipine, Indonesia, Turcia, Thailanda, Bulgaria, Africa de Sud, Nigeria, China si Romania. Alaturi de Nigeria, doar Romania are resurse importante de titei din primele 11 cele mai scumpe tari in functie de raportul pret benzina/venituri. 

Daca ne gandim insa ca doar o mica parte din populatie (aproximativ 5 milioane) inregistreaza venituri de natura salariala, ne dam seama ca situatia e chiar mai grava decat pare la prima vedere. Cu toate astea, Guvernul a decis sa prelungeasca cu inca un an actualul nivel al redeventelor la petrol si gaze, desi s-a vehiculat intens in ultima vreme ca ar fi necesara alinierea la nivelurile medii practicate in Europa

No comments:

Post a Comment