Friday, October 31, 2014

Robor la 3 luni s-a intors la 2%

In ultima luna, nivelul dobanzilor interbancare a suferit o contractie de aproximativ un procent, pe fondul injectiilor de lichiditate operate de banca centrala si a reducerii recente a dobanzii de politica monetara. Cat inseamna la rata scaderea cu 1% a dobanzilor?

Procentual, un procent in minus la dobanda poate insemna si 20% din valoarea ratei si 10%, in functie de tipul de credit. Cel mai mult vor simti reducerea dobanzilor cei cu imprumuturi Prima Casa, unde valoarea creditelor este mare iar dobanzile reduse. Efectul mai anemic va fi consemnat pentru cei cu imprumuturi mai vechi de nevoi personale, unde dobanzile plus marja bancii urcau peste 10%.
Ca exemplu, pentru un credit de 12.000 lei, o scadere a Robor cu 1% aduce in minus la rata aproximativ 10 lei/luna. Pentru un imprumut de 120.000 lei, economia este de 100 lei/luna. Aceste reduceri nu se vor simti insa imediat, ci doar in momentul in care bancile vor ajusta valoarea Robor in algoritmul lor de calcul a dobanzilor (se face o data la 3 luni).

No comments:

Post a Comment