Friday, September 26, 2014

Cum pedaleaza probabilitatile impotriva asigurarii bicicletei?

Grawe are o polita de asigurare impotriva furtului bicicletei care costa 10% din valoarea bicicletei pe an. Cum probabilitatea de a vi se fura bicicleta este semnificativ sub 1%, cine face o afacere mai buna, asiguratorul sau biciclistul?

La nivelul marilor orase unul din 5-6 locuitori poseda o bicicleta, conform aprecierilor unor organizatii ce incurajeaza ciclismul urban. Numarul furturilor nu depaseste insa 1.000 pe an in niciunul dintre acestea (400 furturi in Cluj in 2013, exista aprecieri care plaseaza Bucurestiul la 600-700 furturi pe an, cu 40-50 de reclamatii la Politie lunar).
Ei bine, daca raportam numarul de furturi la numarul posesorilor de biciclete, ajungem cu greu la 1%, incluzand aici si „bonusul de nedeclarare”. 

De exemplu, la nivelul Bucurestiului, din cele peste 400.000 de biciclete (1 din 5 locuitori ar putea avea una), numarul furturilor declarate ar fi de aproximativ 600 pe an. Ca sa fie macar 1% furate, ar trebui ca 3.400 de proprietari sa nu considere ca merita deranjul de a ajunge la Politie pentru o reclamatie.

Merita sa platesti o asiguare de 10% din pretul bicicletei daca probabilitatea de furt este mult sub 1%, mai ales daca nu ai investit in vehicolul cu doua roti o suma considerabila? Ca sa nu mai vorbim ca in cazul in care bicicleta nu a fost asigurata si de proprietar cu un sistem anti-furt (ce procent din bicicletele furate anual aveau asa ceva?), compania de asigurari nu va da nici un ban.

No comments:

Post a Comment