Monday, September 15, 2014

Paralizeaza creditarea prin conversia in justitie a imprumuturilor din valuta in lei?

ARB a penalizat prin vocea presedintelui Radu Gratian Ghetea prima sentinta din justitie de conversie a unui credit din franci elvetieni in lei, la cursul din momentul acordarii, argumentand ca in acest fel reluarea creditarii va fi intarziata. Este posibila o astfel de evolutie?

"Eu cred ca astfel de sentinte nu ajuta deloc la redresarea creditarii. Atunci cand vezi ce ti se poate intampla nu te mai grabesti sa incepi creditarea. La nivelul CEC Bank nu avem astfel de probleme, dar in calitate de presedinte al ARB transmit ingrijorarea sistemului", a declarat joi Radu Gratian Ghetea, presedinte ARB si CEC Bank.

Prima observatie care s-ar putea face este ca in ultima vreme bancile au continuat sa ramburseze liniile de finantare de la bancile-mama (9,1 miliarde euro au plecat din bilanturi in intervalul decembrie 2008-iunie 2014; ultimele 5 miliarde doar in intervalul 2012-iunie 2014) fara sa ia in calcul reluarea creditarii din Romania, ne referim aici la resursele in valuta, cele care sunt vizate de altfel in cazul acestor decizii in justitie. 

Cu alte cuvinte, bancile s-ar putea teme cel mult ca nu vor mai putea sa ramburseze in acelasi ritm creditele acordate de bancile-mama daca justitia din Romania le obliga sa converteasca o parte din creditele in valuta in lei, la cursul din momentul acordarii, nu neaparat ca nu vor mai avea bani sa dea credite in valuta, pentru care oricum cererea este in scadere iar tendinta este de orientare spre imprumuturile in lei.

Ar avea bancile motive sa intarzie reluarea creditarii in lei din aceeasi cauza? E greu de crezut acest lucru cat timp BNR pune la dispozitia bancilor resurse nelimitate de moneda prin licitatiile saptamanale Repo. 

Ramane in discutie reducerea marjelor de profit, poate chiar problema pierderilor pentru bancile care nu au avut grija sa-si acopere riscul valutar in momentul in care au atras resurse in valuta (euro, franci elvetieni, etc).

No comments:

Post a Comment