Friday, September 12, 2014

Bancherii vor sa recupereze 75% din creditele ipotecare cu probleme

Ultimul sondaj trimestrial realizat de BNR printre bancheri privind creditarea companiilor nefinanciare si populatiei arata o scadere a optimismului privind gradul de recuperare a creditelor cu ipoteca acordate populatiei si intrate in zona de nerambursare.

Daca in sondajul din februarie 2014 bancherii estimau un grad de recuperare a creantelor pentru creditele ipotecare cu probleme de 80% si 70% pentru cele de consum garantate cu ipoteci, in sondajul din august procentul scazuse la 75% in cazul ipotecarelor si la 55% pentru imprumuturile de consum cu ipoteca. 

Pentru creditele de consum fara ipoteca si cele de pe cardurile de credit, asteptarile de recuperare ramasesera sub 40%.

Scaderea optimismului bancherilor pentru acest tip de impumuturi nu a redus insa semnificativ distanta intre estimarile acestora si ofertele companiilor de recuperare a creantelor, reprezentantii acestora declarand in mod repetat in cadrul unor conferinte de presa ca ar fi dispusi sa cumpere portofolii de credite garantate cu ipoteci de la banci pentru cel mult 25% din valoarea acestora.

Sondajul are la baza un chestionar trimis primelor 10 banci dupa cota de piata aferenta creditarii companiilor nefinanciare si populatiei.

No comments:

Post a Comment