Wednesday, September 10, 2014

De ce creste hotarat leul fata de lira sterlina?

Luni, leul s-a apreciat cu aproximativ 1% fata de lira sterlina, o evolutie mai putin obisnuita pe piata valutara prin amplitudinea variatiei raportului dintre cele doua monede. Meritul nu il poarta insa economia romaneasca sau politica monetara a BNR, ci tot mai vehiculata independenta a Scotiei.

Ieri, leul s-a apreciat de la un curs de 5,54 lei/lira sterlina pana la 5,48 lei, o evolutie spectaculoasa pentru o singura zi de tranzactionare. Variatia de 1% reprezinta conversia cotatiei euro/lira sterlina intr-una lei/lira sterlina, moneda Marii Britanii aflandu-se sub presiune dupa aparitia mai multor sondaje care ii dau ca majoritari pe partizanii independentei Scotiei la referendumul programat pentru 18 septembrie. 
Luni dimineata, de pilda, lira scadea cu 1% atat fata de euro cat si fata de dolar, dupa publicarea unui sondaj YouGov/Sunday Times care arata ca procentul celor care ar vota in favoarea independentei la referendum este de 51%. 

Speriate, autoritatile din Marea Britanie au inceput sa promita noi masuri pentru cresterea autonomiei Scotiei si o mai mare independenta..fiscala. 

Ramane de vazut daca alegatorii vor fi sensibili la acestea si daca, in eventualitatea unui proces de secesiune, nu vor apare ulterior discutii si despre o noua moneda locala, care sa se rupa de „jugul” lirei sterline. Pana atunci insa, investitorii se grabesc sa renunte la lira si la activele britanice speriati de un impact nefericit al ruperii Scotiei de „tara-mama”.

No comments:

Post a Comment