Thursday, March 13, 2014

Piata de factoring s-a consolidat la 2,7 miliarde de euro in 2013

Desi cu o scadere de 16 procente la mijlocul lui 2013 fata de 2012, piata de factoring a reusit sa compenseze o parte din pierderi in cea de a doua jumatate a anului. Aceasta se ridica la 2,72 miliarde de euro in 2013, inregistrand o contractie de aproximativ 5-6 procente fata de 2012, conform unui studiu al Asociatiei Romane de Factoring (ARF). 

“Piata a reusit sa recupereze volumele in a doua jumatate a anului, cand, in mod traditional, factoringul devine mai accesat de companii. In acelasi timp insa, aceasta evolutie reflecta, inca o data, maniera prudenta in care bancile si institutiile financiare nebancare, pot sa sustina companiile romanesti prin produse de factoring, dat fiind contextul economic indecis, in care firmele care intra in insolventa sunt in continuare in crestere”, declara Bogdan Rosu, presedinte ARF.

Pe categorii de servicii, factoringul de export a inregistrat o usoara crestere fata de anul trecut, in timp ce factoringul de import a suferit o scadere, urmand evolutia generala descendenta a importurilor din 2013. 


In ceea ce priveste ponderea domeniilor din care provin companiile care au accesat factoringul intern, nivelul cel mai ridicat, de 32,8%, a fost inregistrat de constructii, in principiu in baza unor proiecte din sectorul public. Pe segmentul constructiilor, a existat chiar o crestere a ponderii fata de anul precedent, cand nivelul a fost de 28% din totalul domeniilor care au apelat la factoring. 

Studiul mai arata, de asemenea, ca ponderea sectorului farma in accesarea factoringului intern a crescut de la 1% in 2012) la 5,4% in 2013, sustinut si de prima facilitate de factoring de tip club din Romania, in timp ce ponderile domeniilor agricol si alimentar, respectiv auto si echipamente au suferit usoare contractari. 

Cea mai mare scadere a factoringului intern se regaseste in domeniul generic numit in studiu metale, chimicale si reciclare, ponderea ajungand la 4,5%, fata de 14,7% in 2012. 

“Daca in 2012 finantarea prin factoring parea sa fie apanajul companiilor cu cifre de peste 5 milioane de euro, anul trecut am constatat o crestere destul de consistenta in zona companiilor cu afaceri mai mici de 5 milioane de euro, incadrate la categoria IMM. Daca in 2012, volumele derulate prin factoring de catre aceste companii aveau o pondere de doar 16,3%, anul trecut nivelul acestora a crescut la 25%. Aceasta evolutie este una fireasca si, totodata, o revenire catre situatia inregistrata pe piata de factoring in 2011”, mentioneaza Bogdan Rosu.

Informatiile care au stat la baza studiului au fost preluate de la membrii ARF - Access Financial Services, BCR, BRD, Banca Transilvania, Next Capital Finance, ING Commercial Finance, RBS Bank, Raiffeisen Bank, RomFactor, UniCredit Tiriac Bank, precum si de la alte 5 institutii financiare non-membre. 

No comments:

Post a Comment