Monday, March 10, 2014

Guvernul Ponta 3 vrea sa introduca impozitarea progresiva a veniturilor

Impozitarea progresiva a veniturilor este unul din obiectivele asumate de guvernul Ponta 3. Cotele de impozitare ar fi de 8%, 12% si 16%, persoanele cu venituri mici urmand sa fie taxate mai putin.

De asemenea, programul de guvernare precizeaza ca sa va lua in calcul reducerea cotei de TVA de la 24% la 19% si scaderea cotei pentru contributiile la asigurarile sociale cu 5 puncte procentuale

Toate aceste masuri ar duce la reducerea drastica a veniturilor bugetare, ceea ce inseamna ca guvernul va trebui sa gaseasca resurse in alta parte pentru a echilibra bugetul. 

Printre solutiile identificate se numara alinierea redeventelor pentru concesionarea activelor statului la media europeana, largirea bazei de impozitare si reducerea evaziunii fiscale.

Ca de obicei, toate aceste propuneri nu sunt insotite de o analiza a efectelor asupra bugetului de stat. Ele vor trebui insa sa treaca de filtrul FMI si Comisiei Europeana, care vor urmari exact impactul bugetar al oricaror masuri propuse, astfel incat obiectivul pentru deficitul bugetar sa nu fie pus in pericol.

No comments:

Post a Comment