Friday, February 21, 2014

Dobanzile la depozitele in lei au coborat chiar si sub 2%

Dobanzile la depozite au scazut atat de mult in ultima vreme astfel ca, incepand cu luna februarie, anumite banci au inceput sa afiseze dobanzi chiar si sub pragul de 2%, pentru scadente pe termen scurt. 

Clientii care intentioneaza sa deschida un depozit trebuie sa analizeze bine piata inainte de a lua o decizie, intrucat diferentele de dobanda de la o banca la alta pot sa ajunga chiar si la 2-3 puncte procentuale. Acestea nu sunt deloc de neglijat, in conditiile in care nivelurile de dobanda au scazut la niveluri alarmant de mici.

In prezent, doua banci (Raiffeisen Bank si ING Bank) au decis sa taie drastic din dobanzile fixe oferite deponentilor cu economii pe numai 1 luna. In vreme ce ING Bank ofera o dobanda de 1,75% tuturor clientilor care dispun de cel putin 1.000 lei, la Raiffeisen Bank, clienti  cu economii de pana in 15.000 lei primesc o dobanda de 1,75%, iar cei cu economii intre 15.000 si 55.000  lei – de 1,85%.

Acestea sunt cele mai mici niveluri atinse de dobanzile la depozitele in lei in acest moment. 


Si in cazul Intesa Sanpaolo Bank, clientii se pot alege cu o dobanda de sub 2%, daca opteaza pentru o scadenta de 3 luni. Dobanda a mai coborat insa si inainte sub acest nivel, intrucat este variabila. 

Valoarea valabila pentru luna februarie este de 1,93% si este data de formula Robor la 1 luna – 0,5 pp. In aceasta situatie, dobanda se asteapta sa creasca insa in luna martie, intrucat Robor a crescut in ultimele 2 saptamani considerabil, trecand de 3,6%.

Multe banci se indreapta in aceeasi directie

Si alte banci par a fi pe punctul de a sparge pragul de 2%. Spre exemplu, pentru un depozit de 3.000 lei constituit pe o perioada de o luna, BCR ofera o dobanda de doar 2,1%, UniCredit Tiriac Bank de 2,2%, iar Millennium Bank  de 2,25%.

Nici depozitele atipice nu mai abunda in oferte spectaculoase, asa cum se intampla cu 1-2 ani in urma. Bancile au limitat si in aceasta situatie castigurile ce revin deponentilor. Spre exemplu, Alpha Bank mai ofera pentru depozitul pe 15 saptamani o dobanda de doar 2%, iar ATE Bank de 2,4% pentru cel constituit pe 4 luni 

In prezent, la nivel de piata, grila de dobanzi se afla in general in intervalul 2%-4%.

Topul celor mai mici dobanzi la depozitele de 3.000 lei pe 1 luna

Banca DepozitTip dobandaRata de dobanda
Raiffeisen BankDepozit la termenfixa1,75%
ING BankING Depozitfixa1,75%
BCRSucces BCRfixa2,1%
UniCredit Tiriac BankDepozit la termen cu dobanda fixafixa2,2%
Millennium BankDepozit Clasicfixa2,25%
RIBDepozit la termenvariabila2,5%
Intesa Sanpaolo BankDepozit la termenfixa2,5%
BancpostDepozit Primfixa2,5%
ProCredit BankDepozitul Clasicfixa2,7%
CEC BankDepozit la termenfixa2,75%
ATE BankDepozit la termenfixa2,75%
BRDDepozitul la termen in lei pe transefixa2,8%

No comments:

Post a Comment