Monday, January 13, 2014

Robor scade sub 3% pentru toate scadentele

Indicele Robor a scazut vineri sub 3% si pe maturitatea de 12 luni, ultima care ramasese peste acest nivel. Valorile ratelor de referinta interbancara sunt extrem de joase, cu mult sub nivelul dobanzii cheie, astfel ca este posibil ca in perioada urmatoare evolutia acestora sa stagneze.

Robor este cuprins intre 1,5% (pentru scadenta de o luna) si 2,91% (pentru scadenta de 12 luni).

BNR a anuntat la mijlocul acestei saptamani o noua reducere a dobanzii cheie, pana la un nou minim record de 3,75%. Ratele Robor se afla cu mult sub acel nivel si este foarte posibil ca decizia BNR sa nu mai exercite o influenta semnificativa asupra ratelor interbancare. Asteptarile sunt prin urmare ca Robor sa se stabilizeze in jurul acestor niveluri.

Cu toate acestea, persoanele care au luat credite in lei, cu dobanzi indexate in functie de una dintre maturitatile Robor, trebuie sa se astepte la notificari de reduceri ale costurilor cu dobanda, in functie de conditiile din contractele semnate.


Pe de alta parte, reducerea Robor se observa si in miscorarea ecartului pentru creditele noi in lei si cele in euro. Acest lucru se poate vedea cel mai bine la creditele contractate prin programul Prima casa.

Rata dobanzii se apropie de cea care era inainte la euro. Acest lucru se traduce printr-o rata de dobanda anuala la creditul in lei de 4,53%, care este cu numai 0,3 pp peste dobanda la euro daca ar mai fi fost pastrate creditele Prima casa in euro.

No comments:

Post a Comment