Wednesday, October 1, 2014

Chiar poate castiga Raiffeisen din conversia creditelor din franci in lei?

Raiffeisen Bank si-a aratat disponibilitatea de a converti creditele mai vechi din franci elvetieni in lei, cu conditia ca imprumutul modificat sa poarte dobanda creditelor in lei din perioada 2007-2008. Propunerea pare facuta pentru a descuraja amatorii, desi la o privire mai atenta lucrurile nu stau asa.
Intr-o precizare pentru ziarul Bursa, Raiffeisen pune cateva accente importante. „Daca vorbim strict de conversia creditelor in CHF, banca o poate face la cursul de la data conversiei, cu dobanda aferenta noii monede la aceeasi data, acesta fiind lucrul pe care banca l-a afirmat intotdeauna.(...).  Avocatul Piperea a cerut instantei conversia unui credit in CHF la cursul istoric, fara sa precizeze nimic de costul creditului in lei la acea data. Banca a informat instanta ca pentru conversia in lei trebuie aplicate conditiile de creditare pentru creditele in lei de la acea data. Intr-o astfel de situatie clientul ar avea de rambursat sume foarte mari in lei din urma (uneori aproape duble), dat fiind ca dobanda la creditele in lei era in 2007-2008 de 11-17% si nu 6-7% cat era la un credit in CHF”.
O prima observatie legata de diferentialul de dobanda. Cunosc destule credite in franci acordate in acea perioada la dobanda de 10% si e vorba de ipotecare. Chiar mergand pe varianta Raiffeisen, e preferabil sa iti dublezi dobanda injumatatind soldul in acest caz, decat invers. Or, exact asta se intampla in cazul debitorilor - vor avea de rambursat o suma la jumatate fata de momentul acordarii imprumutului (cursul CHF intrase sub 2 lei in 2007). 

In plus, dupa ce vor da bancii inapoi diferenta de dobanda din perioada 2007-2014 si vor primi la randul lor diferenta de curs la plata ratelor in acest interval, cum e normal, datornicii proaspat „convertiti” vor primi cu bratele deschise si noul Robor, mult micsorat fata de 2007 (algoritmul de calcul al dobanzii-Robor + marja bancii din 2007 - ar trebui sa se conserve de asemenea). 

Chiar daca propunerea Raiffeisen e facuta sa descurajeze, la un calcul atent debitorii ies in castig in final. Dau inapoi diferenta de dobanzi timp de 7 ani, primesc la randul lor diferenta de curs la plata ratelor si apoi vor rambursa jumatate din suma in franci din prezent la dobanzi destul de acceptabile in lei.

No comments:

Post a Comment