Wednesday, September 17, 2014

Alternative la bursa: fond administrat de actiuni sau cont individual?

Cei care mizeaza pe fonduri vor sa beneficieze de experienta administratorilor in gestionarea unor portofolii diversificate iar pentru acest lucru accepta sa plateasca un anumit bonus comparabil cu...dobanda bancara la termen de un an.

Este relevanta o comparatie cu investitia in actiuni pe cont propriu. Cine ia actiuni in ianuarie si le vinde in decembrie va plati un comision de cumparare (uzual de 0,5-0,7% din valoarea investitiei) si apoi unul de vanzare, in total costurile sale de tranzactionare fiind de 1-1,4% pe an din valoarea portofoliului. 
Cine a investiti intr-un fond de actiuni, nu plateste comisioane brokerului dar plateste comision de administrare (0,2-0,3% din activul net lunar) si uneori si de subscriere (0,5-1% din suma investita), daca este la inceput de drum. 

Per total, costurile ajung la 4-5% din suma investita, net peste ce se plateste „pe cont propriu”. Poate si din acest motiv bancile sunt foarte active in atragerea investitorilor spre propriile societati de administrare de active.

No comments:

Post a Comment