Thursday, January 9, 2014

Fondurile de pensii performeaza la unison in 2013

Fondurile de pensii private au inregistrate performante inalte in 2013. Toate fondurile au obtinut randamente mai mari de 10%, in conditiile in care inflatia anuala este mai mica de 2%. 

In 2013, performantele fondurilor de pensii au fost similare cu cele din 2012, singura deosebire fiind ca diferentele de randamente dintre fonduri au fost mult mai mici.

De aceasta data, fondurile au performat la unison. In Pilonul II, cel mai mare randament a fost de 13,18% (fondul Aripi), iar cel mai mic  - 10,32% (AZT Viitorul Tau). Similar s-a intamplat si pe Pilonul III: randamentul maxim a fost de 14,18% (Raiffeisen Acumulare), iar cel minim de 10,19% (BCR Plus).

In 2012, diferentele erau mult mai mari: cel mai performant fond genera castiguri de 2 ori mai mari decat cel mai slab performant. 

Atenuarea acestor diferente face ca beneficiile sa fie similare, indiferent de fondul la care o persoana a aderat.

Cum s-au obtinut aceste performante?  


Obtinerea unor randamente atat de inalte in 2013 este surprinzatoare, avand in vedere structura portofoliilor. 

Majoritatea banilor sunt investiti in instrumente cu venit fix (titluri de stat, depozite bancare si obligatiuni). Pe tot parcursul anului, ponderea acestor plasamente a fost de aproximativ 87% din totalul investitiilor.

Acest tip de plasament este unul sigur, insa genereaza castiguri scazute. In medie, randamentul titlurilor de stat  - reperul pentru randamentele generate de titlurile cu venit fix - a fost de 5% in cursul lui 2013. 

Prin urmare, performantele superioare obtinute de fondurile de pensii au fost generate de celelalte investitii, respectiv de plasamentele in actiuni. Fondurile de pensii investesc de regula, in actiunile cele mai lichide de la BVB, care au crescut cu aproape 25% in 2013.

Ponderea investitiilor in actiuni este insa de numai 11-12%,  astfel ca o strategie buy and hold (cumpara si pastreaza) nu poate explica rezultatele finale obtinute de fonduri. 

Cel mai probabil, administratorii au aplicat o strategie de management activ al portofoliului: vanzari si cumparari repetate, pentru a castiga de pe urma volatilitatii pretului actiunilor. Cele mai profitabile perioade din 2013 au fost in ianuarie, mai si intervalul iulie-noiembrie.

No comments:

Post a Comment