Thursday, November 7, 2013

Guvernul britanic nu mai vrea sa lase fondurile de pensii sa jumuleasca populatia

Guvernul britanic vrea sa plafoneze comisioanele de administrare ale fondurilor de pensii private, pentru a preveni situatiile cand consumatorii sunt jumuliti de catre administratori.

Unele fonduri de pensii au comisioane de administrare enorme, prin care incaseaza sume mari din conturile participantilor. Aceste comisioane sunt exprimate ca procent din suma acumulata la fondul de pensie, astfel ca trec neobservate pentru consumatorul obisnuit.
Dar impactul lor este enorm, atunci cand tragem linie la sfarsitul perioadei de contributie. In cazul unei persoane care plateste 100 lire sterline timp de 45 de ani, reducerea comisionului de la 1,5% pe an la 0,75% pe an face ca suma acumulata finala sa fie mai mare cu 100.000 lire sterline, arata un calcul al guvernului britanic.

In consecinta, guvernul vrea sa limiteze aceste comisioane anuale, undeva in interval 0,7%-1% pe an.

Si in Romania, exista plafoane maxime pentru comisioanele de administrare. La fondurile de pensii obligatorii, comisionul anual este stabilit la un nivel decent, fiind plafonat la maxim 0,6% pe an.

In cazul fondurilor de pensii facultative, pragul maxim este mult mai mare - de 2,4% pe an, astfel ca situatiile cand consumatorii sunt jumuliti de catre administratori sunt frecvente. Majoritatea fondurilor de pensii facultative au comisioane apropiate de 2% pe an.

No comments:

Post a Comment