Wednesday, October 9, 2013

Marea Britanie introduce propriul program Prima Casa

Marea Britanie a extins schema de ajutor pentru obtinerea unui credit ipotecar, noua varianta fiind foarte aproape de programul Prima Casa de la noi.
Programul “Help to Buy” permite achizitia unei locuinte cu un avans de 5%, ca si la noi. Bancile beneficiaza in schimb de o garantie de stat pentru toata valoarea creditului, care acopera riscul de neplata.

Aceste imprumuturi sunt destinate atat celor care doresc sa isi achizitioneze prima casa, cat si celor care vor sa isi schimbe locuinta actuala. Prin acest program, pot fi achizitionate imobile de pana in 600.000 lire sterline, plafonul fiind de peste 10 ori mai mare decat de la noi.

O diferenta majora este ca in Marea Britanie, costul creditelor nu este plafonat, iar bancile isi pot stabili propriile costuri. Au aparut deja si primele oferte, ratele dobanzilor fiind de aproximativ 5%, in conditiile in care dobanda bancii centrale este de numai 0,5%.
Clientii care detin un avans mai mare de 5%, pot obtine insa credite mai ieftine, fara a avea nevoie de garantia de stat. In conditiile unui avans de 10%, consumatorii pot obtine credite cu dobanzi de 3,75%. Diferenta de costuri este justificata de faptul ca bancile au mai multa incredere in clientii care reusesc sa economiseasca o parte importanta din valoarea casei.

La noi, situatia este diferita. Desi avansul minim la creditele imobiliare in lei este de 3 ori mai mare decat la programul Prima Casa, imprumuturile standard sunt mai scumpe decat cele din programul Prima Casa.

No comments:

Post a Comment