Wednesday, October 2, 2013

Ungaria muta supravegherea financiara si protectia consumatorilor la banca centrala

Banca centrala a Ungariei va fi responsabila de la 1 octombrie 2013 cu supravegherea intregului sector financiar si cu protectia consumatorilor de servicii financiare.

Anterior, banca centrala era responsabila in principal cu asigurarea stabilitati preturilor, avand atributii mai reduse in domeniul stabilitatii financiare. Supravegherea sectorului financiar – banci, asigurari, piata de capital si pensii private – este asigurat de Autoritatea de Supraveghere Financiara, creata in 2000 prin fuziunea a 4 institutii separate.

Dupa 13 ani de existenta, acesta autoritate se va desfiinta, urmand ca atributiile sale se fie delegate bancii centrale.
Banca Centrala Europena a salutat aceasta fuziune, mentionand ca in “statele membre cu sisteme financiare relativ reduse, cum este Ungaria, exista argumente puternice pentru a concentra responsabilitati de supraveghere si macro-prudentiale intr-o singura autoritate”.

Si la noi a avut loc recent o concentrare a supravegherii financiare, prin infiintarea unei autoritati de supraveghere pentru sectorul financiar non-bancar. Sectorul financiar este dominat insa de banci, care sunt monitorizate de BNR.

No comments:

Post a Comment