Tuesday, September 24, 2013

Deprecierea leului este provocata de iesirile de capital

Din luna august, cursul de schimb a inceput un nou ciclu de crestere, care s-ar putea prelungi pentru o perioada mai indelungata. Schimbarile sunt generate de iesirile de capital si afecteaza nu doar Romania, ci toate tarile emergente.

La inceputul lui august, cursul euro-leu s-a aflat sub pragul de 4,40, pentru ca ulterior sa urce dincolo de 4,55. La inceputul lunii septembrie, scenariul s-a repetat si de aceasta data cursul euro este impins spre 4,60 lei.

Conform unui raport publicat de BNP Paribas, aceasta evolutie nu afecteaza doar Romania, ci toate tarile emergente. In perioada mai-iunie 2013 si apoi in luna august, au avut loc iesiri importante de capital, care au depreciat monedele emergente.
Fata de luna aprilie, indicele cursurilor de schimb al tarilor cu cele mai mari fluxuri de capital a scazut cu aproape 8%. Tarile din Europa Centrala si de Est – Romania, Ungaria, Cehia si Polonia -  au rezistat cel mai bine la aceste turbulente financiare.

Analistii BNP Paribas considera ca actuala tendinta de inversare a fluxurilor de capital s-ar putea prelungi pe o perioada destul de lunga, ceea ce inseamna ca leul nu este de asteptat sa recupereze prea curand terenul pierdut.

Investitorii straini isi retrag banii din 2 motive pricipale:

-    banca centrala a Statelor Unite este de asteptat sa inceapa sa isi diminueze programul de achizitii de active financiare, ceea ce va conduce la o lichiditate scazuta pe pietele financiare; In aceste conditii, accesul la finantare mai deveni mai dificil pentru guverne si corporatii;
-    ultimii 3 ani au aratat un proces de incetinire a cresterii economice in majoritatea economiilor emergente, iar fundamentele macroeconomice s-au deteriorat.

No comments:

Post a Comment