Sunday, August 4, 2013

Statul impinge romanii sa se imprumute mai scump prin programul Prima casa

Creditele prin programul Prima casa vor fi acordate numai in lei, potrivit proiectului de hotarare publicat luni de Ministerul Finantelor. Se doreste astfel renuntarea la varianta in euro, care a reprezentat in fapt motorul programului, intrucat aproximativ 97% din finantari au fost in euro, potrivit datelor furnizate Conso.ro de catre FNGCIMM.
Garantiile se vor acorda si plati numai in lei, fara a exista vreo modificare legislativa la nivelul costurilor. 

De la lansare, doar 3% din totalul creditelor au fost in lei, in conditiile in care costul total al acestora, reprezentat de dobanda anuala efectiva (DAE) este mai mare cu 2-3 puncte procentuale decat cel in euro
Spre exemplu, un credit de 200.000 lei contractat pe 30 ani afiseaza o DAE de 7-8%, in conditiile in care un credit de 50.000 euro se acorda la o DAE de 4,7%-5%.

De la inceputul Programului Prima casa si pana mijlocul lunii iunie 2013 au fost emise in total peste 93.800 garantii pentru finantari accesate in valoare de aproximativ 3,65 miliarde euro.

ANL primeste un balon de oxigen 

Guvernul a luat in calcul de asemenea, suplimentarea plafonului pana la finele anului cu 1 miliard de lei. Plafonul este destinat anului curent, insa daca nu se consuma pana la 31 decembrie, acesta va fi alocat pentru anul urmator.

Din cei 1 miliard lei, suma propusa pentru suplimentarea plafonului, 300 milioane lei ar urma sa fie destinate pentru achizitia locuintelor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte, in scopul valorificarii stocului de locuinte ANL existent. 

Despagubiri de pana la 10.000 euro, platite direct de catre asigurator


Totodata, proiectul de act normativ cuprinde o clarificare a unor aspecte legate de daunele partiale produse locuintelor achizitionate sau construite in cadrul programului, pentru despagubirile a caror valoare este de pana la 20% din suma asigurata, fara a depasi echivalentul in lei al sumei de 10.000 euro. 

In acest caz societatea de asigurare va efectua plata direct catre proprietarul locuintei, caruia ii revine obligatia de a readuce locuinta in starea existenta la momentul incheierii politei de asigurare.

Pentru daunele a caror valoare depaseste echivalentul in lei a sumei de 10.000 euro, finantatorul va emite acordul pentru efectuarea platii despagubirilor catre proprietar, caruia ii revine obligatia de a readuce locuinta in starea existenta la momentul incheierii politei de asigurare.

La nivelul normelor metodologice se propune reglementarea unui mecanism care sa asigure un tratament egal pentru beneficiarii care au achizitionat o locuinta de la un dezvoltator imobiliar, care poate oferi la schimb o alta locuinta corespunzatoare calitativ, in raport cu cei care au achizitionat locuinta de la o persoana fizica spre exemplu, care nu are aceasta posibilitate, dar in cazul carora va fi posibila accesarea programului pentru a doua oara. 

Finantatorul isi va exprima acordul pentru inlocuirea garantiei instituite in cadrul programului daca locuinta achizitionata initial este sau a devenit improprie cerintelor de locuit ale unei persoane sau familii din cauza constatarii viciilor ascunse sau ca urmare a producerii unui risc asigurat.

In vederea exprimarii acordului, finantatorul va verifica existenta documentelor justificative privind viciile ascunse sau a documentelor din care rezulta ca valoarea daunelor constatate si evaluate este mai mare de 50% din valoarea creditului acordat initial, dupa caz, precum si indeplinirea conditiei privind valoarea noii locuinte aduse in garantie, care trebuie sa fie cel putin egala cu valoarea creditului contractat, la care se adauga valoarea avansului.

De asemenea, proiectul mai prevede ca finantatorul sa-si dea acordul pentru ridicarea interdictiei de instrainare si pentru cesionarea sumelor provenite din plata drepturilor de despagubire de catre asigurator in vederea achizitionarii de noi locuinte in cadrul programului.

No comments:

Post a Comment