Friday, June 14, 2013

Actiunile de despagubire colectiva au reguli noi in toata UE

Comisia Europeana a emis o recomandare pentru instituirea in fiecare stat membru a actiunilor de despagubire colectiva. Aceste masuri permit ca mai multe dispute sa fie solutionate rapid si fara costuri prohibitive intr-un singur proces. Recomandarea trebuie pusa in aplicare, in maxim 2 ani.

Recomandarea Comisiei stabileste cateva reguli de baza pe care actiunile de despagubire colectiva trebuie sa le respecte in fiecare stat membru. Aceste actiunile sunt extrem de utile atunci cand foarte multe persoane sunt prejudiciate, prin aceeasi practica ilegala. Printr-un singur proces in instanta vor fi rezolvate toate reclamatiile aparute.
Masurile adoptate de Comisie urmaresc sa evite procesele abuzive, fiind introduse o serie de masuri de siguranta. Principiile de baza sunt urmatoarele:

  • participarea unei persoane intr-o actiune colectiva se face in urma solicitarii acesteia si nu prin includerea automata a tuturor persoanelor prejudiciate;
  • actiunile colective trebuie sa fie accesibile in diverse domenii, unde directivele europene confera drepturi consumatorilor si intreprinzatorilor, cum ar fi protectia consumatorilor, concurenta, protectia mediului, servicii financiare sau protectia datelor personale;
  • autoritatile trebuie sa impuna proceduri pentru a nu incuraja actiunile abuzive, cum ar fi verificarea inca din fazele de inceput, daca exista motive intemeiate care sa justifice o astfel de actiune.;
  • Comisia recomanda garantii procedurale care sa asigure ca nu exista elemente care pot incuraja recursul abuziv la sistemele de actiune colectiva, iar entitatile care ii reprezinta pe reclamanti nu trebuie sa aiba scop lucrativ, pentru a se asigura ca acestea urmaresc exclusiv interesul persoanelor afectate. In plus, trebuie interzise onorariile ca procent din valoarea compensatiilor sau a daunelor 
“Invitam toate statele membre ale UE sa ofera consumatorilor din UE instrumente necesare pentru ca acestia sa isi poata asigura respectarea drepturilor si sa fie despagubiti pentru prejudiciul cauzat de actele de incalcare a dreptului UE”, a precizat comisarul pentru sanatate si protectia consumatorilor, Tonio Borg.

Recomandarea Comisiei vine intr-un moment in care salile de judecata de la noi sunt asaltate de procese, initiate de consumatori impotriva bancilor. Reclamatiile vizeaza tocmai incalcarea directivei europene privind clauzele abuzive. Majoritatea proceselor sunt insa individuale, ceea ce consuma resurse financiare importante din partea consumatorilor. 

Una din masurile luate pentru eliminarea tuturor clauzelor abuzive este in prezent blocata de la aplicare de catre guvern. In 2012, legea a fost modificata pentru a permite eliminarea unei clauze din toate contractele in derulare, daca o instanta a stabilit ca este abuziva acea clauza intr-un singur proces.

No comments:

Post a Comment