Friday, June 7, 2013

Spania a ajuns sa aiba un rating de tara egal cu al Romaniei

Agentia de rating Moody’s a scazut ratingul de tara al Spaniei cu 3 trepte – de la A3 la Baa3 – astfel ca titlurile de stat spaniole au acum un rating egal cu titlurile emise de statul roman.

Decizia agentiei de rating a fost luata dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute, bancile spaniole au primit ajutoare de 100 miliarde euro din fonduri europene, pentru a evita falimentul.

In aceste conditii, guvernul spaniol se confunta in prezent cu cele mai mari costuri de finantare pe pietele internationale, deoarece creditorii evita sa mai finanteze Spania. Randamentul obligatiunilor pe 10 ani a ajuns la 6,75%.
Mai mult, este posibil ca ratingul sa fie scazut mai departe peste 3 luni, ceea ce ar face ca titlurile spaniole sa intre in categorie celor cu risc speculativ.

Totodata, Moody’s a redus ratingul de tara cu 2 trepte si pentru Cipru (de la Ba1 la Ba3). Riscul titlurilor de stat cipriote este considerat “speculativ”, iar o noua depunctare le va duce in categoria celor “foarte speculative”.

In perioada urmatoare, este de asteptat ca Cipru sa solicite un impurmut de 5 miliarde euro  - aproape 25% din PIB – pentru a-si salva bancile. 

No comments:

Post a Comment