Friday, May 24, 2013

Euro sare de 4,36 lei la cursul oficial. Reintra leul pe tendinta de depreciere?

Climatul extern nefavorabil a facut ca leul sa piarda teren destul de important in sedinta de joi. Cotatia oficiala a trecut de 4,36 lei pentru un euro iar analistii sunt pesimisti. 

Dupa o aprecierea initiala pana in jurul a 4,34 lei pentru un euro, moneda nationala a pierdut teren inca din finalul inchiderii sedintei de miercuri, pe fondul instalarii unei aversiuni la risc in pietele globale. 

Cursul oficial anuntat de BNR este de 4,3611 lei pentru un euro. 

“Teama noastra ca licitatia de obligatiuni de astazi va ajuta foarte putin leul este foarte probabil sa se materializeze, dat fiind climatul extern nefavorabil”, au precizat analistii ING Bank inca de la inceputul sedintei de joi. 
Mai mult, acestia considera ca evenimentele recente sugereaza ca leul ar putea sa reintre pe o tendinta de depreciere in saptamanile urmatoare iar cursul ar putea ajunge la 4,40 lei pentru un euro. 
Pe piata interbancara, cotatiile au continuat sa creasca iar spre finalul zilei de joi euro se tranzactiona in intervalul 4,3620 – 4,3670 lei pentru un euro, deprecierea leului fiind in ton cu evolutia valutelor regionale. 

Tendinta de depreciere a luat oarecum prin surprindere piata locala in conditiile in care in urma cu doar o saptamana leul prezenta potential de apreciere iar analistii Raiffesein Bank isi ajustasera in jos estimarile pentru urmatorul trimestru in intervalul 4,35-4,40 lei pentru un euro. 

No comments:

Post a Comment