Friday, May 17, 2013

Depozitele romanilor au unul din cele mai mari grade de acoperire cu garantii din UE

Gradul de acoperire cu garantii a depozitelor detinute la banci romanesti este printre cele mai mari din Uniunea Europeana, conform unui studiu FGDB. 

Raportul dintre totalul resurselor Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB) si depozitele garantate se situeaza la 2,2%.

Potrivit legii care reglementeaza activitatea Fondului, pana la 30 aprilie, toate cele 32 de banci participante la schema de garantare au platit contributiile aferente anului 2013. Suma colectata la expirarea termenului de plata a fost de 446,7 milioane lei. 
Dupa colectare, resursele Fondului au urcat la un total de 3,49 miliarde lei. Suma este investita in titluri de stat, depozitel la termen si alte instrumente financiare. 

Fondurile vor fi utilizate, in caz de faliment bancar, pentru plata compensatiilor aferente depozitelor garantate sau pentru restructurarea bancara. 

Plafonul de garantare este de 100.000 euro per deponent per banca. Depozitele sunt garantate indiferent de moneda in care sunt constituie, dar plata compensatiilor se face numai in lei. 

No comments:

Post a Comment