Thursday, May 16, 2013

IMM-urile au nevoie de mai multa transparenta la produsele bancare

Intreprinderile mici si mijlocii continua sa se confrunte cu o lipsa grava de transparenta in ceea ce priveste costurile produselor bancare. Situatia creeaza dezavantaje majore firmelor, in special in aceasta perioada dificila. 

Chiar daca IMM-urile asigura peste 2 treimi din locurile de munca din UE, acestea nu beneficiaza de un cadrul avantajos de sustinere nici din partea autoritatilor, nici din zona partenerilor financiari. 

Creditele bancare raman principala sursa de finantare a IMM-urilor insa, potrivit datelor oficiale, dobanzile la creditele acordate IMM-urilor variaza foarte mult intre statele membre si exista dezechilibre in ceea ce priveste accesul la lichiditati.

 De asemenea, nivelurile de respingere raman ridicate, in special in ceea ce priveste creditele acordate pentru proiectele de afaceri. 

Transparenta costurilor ramane pe ultimul loc

Conform unei analize Conso.ro, dificultatile semnalate de IMM-urile din Romania nu se regasesc in alte tari din regiune sau in tarile de origine ale bancilor mama. Aici, solicitantii de credite primesc informatii detaliate despre produsele bancare chiar pe site-urile proprii ale bancilor. 

In Romania IMM-urile care doresc sa obtina o finantare nu au posibilitatea de a compara ofertele. Lipsa de informatii face ca de multe ori o companie care necesita finantare sa nu poata alege cea mai buna oferta, in conditiile in care doar rata dobanzii variaza de la simplu la dublu, conform comparatorului pus la dispozitie de Conso.ro si prezent si pe portalul IMM Romania.
“Acest lucru ridica un mare semn de intrebare asupra modului in care bancile au decis sa isi trateze clientii in Romania, in ciuda interesului pe care il declara pentru segmentul IMM-urilor. Pentru o microintreprindere este esential sa cunoasca macar rata dobanzii standard de la care pleaca in negocierea costurilor. Insa cel mai bine ar fi ca intreprinzatorii sa cunoasca rata dobanzii anuale efective (DAE), similar cu practica existenta pentru persoanele fizice”, a precizat Alin Iacob, redactor sef al Conso.ro

Acesta a explicat ca, altfel, exista riscul ca un client cu istoric de multi ani la o banca sa primeasca o oferta mult mai dezavantajoasa decat ar primi de la o banca cu care nu a lucrat inainte.

 “Costurile finantarii bancare, cateva puncte procentuale in plus in cazul unei linii de finantare sau un comision suplimentar la administrarea unui imprumut, in special in aceasta perioada de criza, se reflecta direct in contul de profit si pierdere, avand efecte asupra profitabilitatii si competitivitatii IMM-urilor”, a precizat Ana Bontea,  director Departament Juridic si Dialog Social din cadrul Consililui National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR). 

Acesta ofera microintreprinderilor posibilitatea de a afla care sunt, macar orientativ, costurile percepute de banci pentru diverse produse de finantare: linie de credit, credit pentru finantarea capitalului de lucru, credit pentru investitii, etc. 

De asemenea, intr-un sondaj realizat de CNIPMMR, firmele au punctat, pe langa lipsa acuta a transparentei, si alte probleme intalnite in relatia cu bancile. 

Printre acestea se numara nemotivarea adecvata si constructiva a respingerii cererilor de creditare, birocratia excesiva, cerinte tot mai stricte de acordare a imprumuturilor, inclusiv garantii personale, si utilizarea de catre banci a unor evaluari cantitative standard pentru bonitatem fara a tine cont de indicatori calitativi.

No comments:

Post a Comment