Monday, March 18, 2013

Cand se poate modifica modalitatea de executare silita la credit?

Intrebare: Se poate modifica modalitatea de executare de cate ori se inteleg si convin cele doua parti? Se poate renunta pe parcurs la poprire?

Raspuns: Atat Codul de procedura civila anterior – prin dispozitiile art.3714 cat si Noul Cod de procedura civila – prin art.630, prevad in mod expres posibilitatea legala conferita creditorului si debitorului de a conveni, in tot cursul executarii silite si sub supravegherea organului de executare, cu privire la: 

i)    efectuarea executarii, in tot sau in parte, numai asupra veniturilor banesti sau altor bunuri ale debitorului, 
ii)   ca vanzarea bunurilor supuse urmaririi sa se faca prin buna invoiala sau 
iii) ca plata obligatiei sa se faca in alt mod admis de lege.

Prin urmare, cele doua parti  - de comun acord - pot solicita executorului judecatoresc investit de creditor cu executarea silita a debitorului, sa ia act de incheierea unei conventii in sensul mai-sus mentionat.

Executorul judecatoresc este obligat prin lege sa ia act de o astfel de intelegere, urmand sa comunice partilor detaliile legate de plata cheltuielilor de executare ce cad, in mod legal, in sarcina debitorului –  s-ar putea agrea cu executorul sa se achite numai cheltuielile de executare realizate pana la momentul incheierii conventiei dintre creditor si debitor.

Referitor la posibilitatea renuntarii la poprire, prin conventia incheiata intre creditor si debitor, partile pot agrea atat suspendarea executarii silite prin poprire cat si  desfiintarea popririi prin renuntarea creditorului la executarea silita. 

In cazul suspendarii, actele de executare efectuate anterior raman in fiinta pana la achitarea integrala a obligatiei de plata, iar tertul poprit nu va face plati care ar putea diminua bunurile indisponibilizate. 

Dupa trecerea unui termen de 6 luni de la suspendarea executarii prin acordul partilor, in lipsa oricarui alt act de executare din partea creditorului ce i-a fost solicitat in scris de executorul judecatoresc, executarea silita se perima de drept; creditorul poate face insa o noua cerere de executare silita inautrul termenului de prescriptie.

In cazul renuntarii creditorului la executare, executarea silita inceteaza, creditorului fiindu-i remis titlul executoriu precum si incheierea motivata a executorului judecatoresc.

No comments:

Post a Comment