Monday, March 11, 2013

Cand este bine sa te refinantezi?


Creditul de refinantare este utilizat pentru a rambursa integral un credit aflat in derulare, dar mai costisitor. Refinantarea unui imprumut este recomandata atunci cand ratele dobanzilor au scazut destul de mult comparativ cu dobanda pe care o plateste un client la un credit aflat in derulare.

Pentru ca refinantarea sa fie eficienta, diferenta de dobanda trebuie sa fie mai mare decat comisionul de rambursare anticipata a vechiului credit si comisioanele percepute la acordarea noului imprumut (inclusiv politele de asigurare).

De exemplu, o persoana mai are de rambursat la un credit ipotecar suma de 5.000 euro. Contractul mai are 5 ani pana la scadenta, iar rata dobanzii pe care o plateste este de 12%.
Daca s-ar refinanta la 8%, ar plati in urmatorii 5 ani o dobanda totala de aproximativ 1.080 euro, cu aproape 600 euro mai putin decat la creditul existent.
Tranzactia are insa propriile costuri: clientul trebuie sa achite la vechiul imprumut un comision de rambursare in avans, care nu poate depasi insa 1% (50 euro) si un comision de analiza dosar pentru noul imprumut, pe care-l consideram a fi 100 euro pentru noul credit.
Costul refinantarii va fi de 150 de euro, insa prin dobanda mai mica, va face in final oeconomie de 450 euro (600-150).

Nu este neaparat necesar ca refinantarea sa se faca pe o perioada egala cu durata ramasa la vechiul credit. Se poate opta si pentru o perioada mai scurta, situatie in care clientul realizeaza o economie suplimentara de costuri. De asemenea, cu aceasta ocazie este posibila chiar extinderea termenului de rambursare si /sau majorarea sumei imprumutate.
Pentru a calcula daca refinantarea va aduce sau nu beneficii, Conso va pune la dispozitie un calculator special de refinantare.

No comments:

Post a Comment