Wednesday, November 6, 2013

BNR mai coboara dobanda cu 0,25%, dar fara efect

BNR a decis sa reduca rata dobanzii de politica monetara cu inca 0,25 puncte procentuale, pana la 4%. Scaderea nu este de asteptat sa influenteze dobanzile interbancare si, implicit, costul creditelor.

Dobanzile interbancare au luat-o cu mult inaintea dobanzilor BNR si au coborat aproape de 2%. Astfel, intre dobanzile de pe piata interbancara (Robor la 1 luna) si dobanda bancii centrale aparuse o diferenta de 2 puncte procentuale.

Prin decizia luata, banca centrala atenueaza aceasta diferenta. In continuare, insa, se mentine un ecart foarte mare, ceea ce face ca impactul decizei BNR sa nu se resimta pe piata interbancara. Automat, acest lucru inseamna ca mecanismul de transmisie al politicii monetare prin canalul ratei dobanzii nu functioneaza, iar decizia BNR nu poate influenta economia reala, de aceasta data.
Pe de alta parte, mentinerea acestui ecart intre dobanzile BNR si cele interbancare sugereaza ca banca centrala considera ca evolutiile interbancare au fost prea rapide, iar o eventuala corectie ar fi de asteptat in perioada urmatoare.

Acest aspect este deosebit de important pentru clientii care solicita credite imobiliare in lei. Ratele dobanzilor au scazut la valori foarte mici, in principal, datorita nivelului mic la care a ajuns indicele Robor. In cazul in care indicele de referinta va suferi corectii, clientii trebuie sa se astepte la o majorare a ratelor lunare.

No comments:

Post a Comment