Thursday, September 19, 2013

Taxele mari ascund ineficienta colectarii veniturilor de catre stat

Romanii platesc impozite mari pentru a compensa ineficienta cu care sunt colectate veniturile fiscale.  Daca evaziunea fiscala ar fi combatuta ca in restul tarilor din UE, veniturile bugetare ar putea creste cu peste 10% din PIB.

Veniturile fiscale au reprezentat in 2012 doar 28,1% din PIB. In tarile din regiune, gradul de colectare al impozitelor este mult mai bun, astfel ca veniturile bugetare ajung la 38,1% in Ungaria, 37,8% in Slovenia si 32,4% in Polonia, arata raportul anual al Consiliului Fiscal.

Romania nu incaseaza bani putini la buget pentru ca are taxe mici, ci pentru nu poate diminua evaziunea fiscala. Daca activitatea de colectare s-ar imbunatati, veniturile bugetare s-ar majora cu pana la 13,8% din PIB. Prin urmare, fara sa se majoreze nicio taxa, ar fi bani suficienti atat pentru a acoperi integral deficitul bugetar (de 2-3% din PIB) cat si pentru cresterea salariilor in sectorul public si a sumelor alocate pentru investitii. 
Aproximativ 60% din evaziunea fiscala este generata de TVA. Gradul de eficienta al taxarii este de numai 57% la noi fata de 71% in Bulgaria si Slovenia sau 84% in Estonia. Astfel, desi cota standard de TVA este la noi 24%, statul a incasat venituri de numai 8,5% din PIB. Pe de alta parte, in Bulgaria, cota de TVA este de 20%, dar a generat venituri de 9,15% din PIB.

Contributiile la asigurari sociale reprezinta un alt domeniu, unde cotele mari de impozitare sunt generate de proasta colectare a veniturilor. 

Cotele din Romania sunt depasite doar de cele din Slovacia si Cehia. Atunci cand vine vorba de eficienta colectarii acestor contributii, ne plasam de departe pe ultimul loc. Prin urmare, pensiile mici sunt cauzate si de faptul ca statul nu ia masuri ferme pentru combaterea evaziunii fiscale.

No comments:

Post a Comment