Wednesday, August 14, 2013

Programul Prima Casa a ramas doar cu credite in lei

Creditele in lei sunt singura varianta de finantare pe care bancile o mai pot oferi in cadrul programului Prima Casa, ca urmare a modificarilor adoptate de guvern. Ultimele credite in euro se acorda doar pentru clientii care au depus dosarele la banca, inainte de 30 iulie 2013.

Dupa 4 ani de functionare, programul Prima Casa a suferit, pe neasteptate si fara nicio explicatie, o modificare fundamentala: creditele in euro au fost eliminate, singura varianta disponibila, fiind imprumuturile in lei.

Este bine de stiut ca succesul de care s-a bucurat programul a fost datorat tocmai creditului in euro: 97% dintre imprumuturi fiind acordate in moneda unica, conform informatiilor oferite de FNGCIMM. 

Credite in euro pentru dosarele anterioare
De acum inainte, toate bancile participante in program sunt obligate sa acorde doar credite in lei. Nu toate website-urile bancilor au fost insa actualizate, astfel ca in cazul in care mai gasiti informatii despre oferte in euro, aceasta nu mai sunt valabile.
Exceptie fac doar persoanele care au depus dosare la banca inainte de 30 iulie 2013. Acestia pot primi credite in euro, cu conditia ca banca la care au solicitat imprumut, sa aiba inca plafon disponibil de garantii. Daca banca si-a epuizat plafonul alocat anterior, clientul nu mai poate primi credit Prima Casa in euro.

Guvernul a majorat fondul de garantii cu 1 miliard lei, din care 300 milioane lei sunt rezervate garantarii creditelor destinate achizitionarii de locuinte ANL. Astfel, fondurile sunt suficiente pentru continuare programului in bune conditii. Ramane insa de vazut, daca si cererea consumatorilor va ramane la acelasi nivel.

Ce solutii de finantare exista?

Clientii au de ales intre un credit Prima Casa in lei si un credit imobiliar standard in euro. Avand in vedere ca dobanzile interbancare in lei s-au redus mult in ultima perioada, diferenta de costuri este destul de mica acum. De exemplu, creditele Prima Casa in lei au DAE de aproximativ 7-8%, in timp ce la creditele imobiliare in euro, DAE este de 6-7%.

Prin urmare, creditul Prima Casa in lei nu este mult mai scump decat varianta unui credit in euro. In plus, are avantajul ca elimina riscul valutar, iar avansul minim este de numai 5%, fata de 25% cat este necesar la un credit imobiliar in euro.

Dezavantajul creditului Prima Casa in lei este insa indicele de referinta: Robor la 3 luni. Acesta a avut un istoric foarte zbuciumat si nu a reusit sa atinga un grad rezonabil de stabilitate. De exemplu, in aprilie 2012, cobora pana la 4,2% pentru ca dupa cateva luni sa urce la 6,3%. Variatii de 2 puncte procentuale ale dobanzii au un impact foarte mare la nivelul ratei lunare. La un credit de 100.000 lei pe 30 ani, acest lucru are acelasi efect ca o deprecierea a cursului cu peste 10%.

In cazul in care BNR nu va reusit sa stabilizeze dobanzile la lei, clientii vor fi obligati sa sufere socuri importante la nivelul ratei lunare, la intervale scurte de timp. In ultimii ani, banca centrala a preferat sa sacrifice dobanzile in lei pentru controla cursul de schimb. Pentru ca finantarile imobiliare in lei sa aiba o sansa, este nevoie ca BNR sa isi schimbe prioritatile.

No comments:

Post a Comment