Friday, August 9, 2013

BNR a redus dobanda de politica monetara. Scade si dobanda la credite?

Consiliul de administratie al BNR a hotarat luni reducerea dobanzii cheie de la 5% la 4,5%, ca urmare a reducerii cotei TVA la produsele de panificatie la 9%, dar si a continuarii diminuarii presiunilor inflationiste. BNR nu se asteapta insa ca miscarea sa fie transferata imediat la nivelul costului creditelor in lei.

Rata inflatiei a urcat marginal in iunie 2013 fata de luna anterioara, pana la 5,37%, pe fondul cresterii preturilor marfurilor nealimentare si a tarifelor serviciilor. Insa inflatia de baza, care exclude bunurile cu preturi volatile, si-a continuat declinul, rata anuala inregistrata in iunie fiind de 2,85%, in scadere de la 3,03% in martie si 3,25% in decembrie 2012. BNR estimeaza un proces de dezinflatie mai accentuat in perioada imediat urmatoare, concomitent cu o accelerare a cresterii economice.

Avand in vedere toate acestea, BNR considera ca este momentul sa adopte o politica monetara care sa stimuleze creditarea sectorului privat.
“CA al BNR apreciaza ca exista conditiile necesare pentru continuarea procesului de ajustare prudenta a conditiilor monetare prin calibrarea corespunzatoare a instrumentelor sale pentru a asigura consolidarea dezinflatiei, precum si premisele necesare redresarii creditarii sectorului privat, refacerii increderii si ale unei cresteri economice echilibrate si de durata”, se arata in comunicatul BNR.

BNR: Reducerea va fi transferata lent la credite

Amplitudinea reducerii operate de BNR depaseste asteptarile analistilor financiari. Acestia mizau pe o scadere cu 0,25% acum, urmata de o miscare similara pana la finalul anului. Asta tinand cont si de faptul ca, la inceputul lui iulie, BNR mai scazuse cu 0,25 procente rata dobanzii de politica monetara, la 5%.
 
Avand in vedere ca ratele de dobanda interbancare Robor se afla de mai bine de 4 luni in jurul nivelului de 4,5% (sub nivelul anterior de 5% al ratei de dobanda de politica monetara), ar trebui sa asistam la o continuare a scaderii acestora in viitorul apropiat. 

O data cu aceasta reducere, vor scadea si costurile creditelor in lei cu dobanda variabila, avand in vedere ca, potrivit legii, acestea sunt exprimate in functie de indicele de referinta Robor, la care se adauga o marja fixa, care nu poate fi modificata pe parcursul perioadei de creditare.

Pe baza experientei anterioare, BNR nu se asteapta ca acest lucru sa se intample imediat. “Plasarea in perioada recenta a ratelor dobanzilor interbancare si a randamentelor titlurilor de stat in apropierea sau chiar sub nivelul ratei dobanzii de politica monetara releva o consolidare a transmisiei impulsului de politica monetara. Transmiterea acestuia asupra ratelor dobanzilor la imprumuturile noi in moneda nationala acordate companiilor si populatiei ramane insa relativ inceata”, se arata in comunicatul BNR.

No comments:

Post a Comment