Monday, June 3, 2013

Lituania foloseste Google si iPhone pentru a identifica evazionistii

Google Street View si iPhone sunt folosite in Lituania de autoritatile fiscale pentru a identifica evazionistii, informeaza Wall Street Journal.

Fotografiile postate de Google prin serviciul Street View sunt utilizate pentru a identifica persoanele care nu si-au declarat locuintele nou construite. Peste 100 de persoane au fost amendate pana acum, dupa ce fiscul a comparat imaginile Google cu registrele oficiale.
Un fost presedinte de banca, Raimundas Baranauskas, a fost gasit recent ca detine o vila, pe care autoritatile au estimat-o la 260.000 dolari. Conform registrelor oficiale, el figura ca detine un teren pe care nu este nimic construit. Imginile Google au aratat insa ca bancherul isi construise o casa pe o strada linistita din Vilnius.

Baranauskas este acuzat de delapidare de fonduri, iar averea sa a fost pusa sub sechestru. Vila nu aparea in acte si a putut fi luata in evidenta, abia dupa ce s-a descoperit existenta ei pe Google Steet View. 

Autoritatile fiscale din Lituania au creat si o aplicatie iPhone, prin care cetatenii pot trimite mesaje cu ceea ce considera ca poate fi o forma de evaziune fiscala. Peste 2.500 de persoane au transmis informatii in cursul anului trecut, ajutand statul sa recupereze peste 3 milioane dolari. 

No comments:

Post a Comment