Monday, June 10, 2013

Cursul euro sparge pragul de 4,55 lei

Cursul de schimb nu da semne ca isi va intrerupe prea curand cresterea. Leul inregistreaza inca o zi de depreciere puternica, iar euro ajunga sa fie cotat peste pragul de 4,55.

Cursul euro anuntat de BNR este de 4,5535 lei pentru 7 iunie 2013, in crestere cu 1,7% fata de ziua anterioara. Ritmul de crestere s-a accelerat fata de sedintele anterioare, astfel ca este probabil ca avansul sa mai continue.

Euro a stabilit un nou maxim pentru acest an, dupa o apreciere cumulata de peste 5%, in perioada 30 mai-7 iunie 2013. Nici francul nu s-a lasat mai prejos si a avansat cu 6,4% fata de leu in acelasi interval, atingand pragul de 3,70.
Presiunile puternice de depreciere la care leul este supus sunt cauzate de iesirile de capital pe termen scurt. Investitorii care in luna ianuarie 2013 cumparau masiv titluri de stat si apreciau leul, acum si-au inversat ordinele de tranzactionare si duc cursul in directia opusa.

De regula, iesirile de capital se produc intr-o maniera mai dezordonata si genereaza fluctuatii mai ample ale cotatiilor valutare. Dupa ce acest episod se va finaliza, este de asteptat ca leul sa recupereze din terenul pierdut si sa se stabilizeze la niveluri mai reduse. 

No comments:

Post a Comment