Wednesday, May 22, 2013

Cardurile continua sa fie utilizeze cel mai mult la ATM

Valoarea sumelor retrase de la ATM este in continuare mult peste nivelul platilor realizate cu cardul direct la comercianti. Situatia poate fi pusa doar partial pe seama preferintei pentru numerar a consumatorilor in conditiile in care, pentru unele operatiuni uzuale, precum plata ratelor, este clientii nu au decat varianta numerarului. 

In primul trimestru al anului, romanii au retras de la ATM aproape 26,5 miliarde lei, suma in crestere cu 2,5 miliarde lei comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. 

De asemenea, in primele trei luni ale lui 2013, valoarea platilor la POS a ajuns la 4,3 miliarde lei, cu 0,45 miliarde lei peste nivelul din trimestrul I al anului trecut. 

Numarul mare de POS-uri a impulsionat plata cu cardul 

In prezent, numarul POS-urilor la comerciantii din tara este de peste 124.000 de unitati. Numarul acestora a inregistrat o scadere usoara in primele 3 luni ale anului, de aproximativ 1.500 de unitati. 

Aceasta scadere ar putea fi motivata si de disparitia anumitor comercianti care permiteau plata prin POS. 

In primul trimestru al anului, un POS a fost utilizat de romani in medie pentru tranzactii in valoare de  34.000 lei, in timp ce de la un ATM s-au retras in medie 2,4 milioane lei. 

Bancile nu ofera solutii alternative pentru plata ratelor la credit 


Valoarea mare a sumelor restrase de la ATM poate fi pusa si pe seama lipsei optiunii de plata cu cardul pentru cele mai uzuale situatii, precum plata ratelor la credite. 

Desi bancile au introdus o serie de facilitati pentru cei care doresc sa isi plateasca facturile mai rapid, prin debit direct sau online banking, inca nu exista facilitati similare pentru plata ratelor lunare la credite. 
Cele mai dificile situatii sunt  cele in care banca la care se incaseaza salariul este diferita de banca la care trebuie platita rata. 
Daca rata este in lei, se poate face o plata interbancara sau se poate seta chiar un ordin de plata programat. Daca insa rata este in euro, clientul este nevoit sa scoata bani de la bancomat, sa ii schimbe in euro si sa mearga la casieria bancii creditoare pentru a-si plati rata. 

Un transfer bancar in euro ar costa cel putin 10-15 euro si nu reprezinta o optiune avantajoasa. Mai mult, majoritatea bancilor nu au POS-uri la casierii astfel incat plata sa se faca cu orice card bancar, iar schimbul valutar sa fie automat. 

Conform unui sondaj realizat la inceputul anului de Conso.ro, peste 28% dintre detinatorii de carduri retrag bani de la bancomat pentru plata ratelor, un procent mai mare decat in cazul retragerii pentru plata facturilor sau a cumparaturilor in supermarket.

No comments:

Post a Comment