Saturday, February 23, 2013

Fondurile de pensii au obtinut randamente bune in 2012

Fondurile de pensii au reusit sa obtina in medie randamente de peste 10% in 2012, cu mult peste rata inflatiei si peste dobanzile platite la depozitele bancare. Este important ca fiecare persoana sa urmareasca regulat performanta fondului la care contribuie si sa o compare cu restul pietei. 

Dupa ce in 2011, fondurile de pensii au afisat rezultate dezamagitoare, administratorii si-au luat revansa anul trecut. Majoritatea fondurilor au reusit sa obtina castiguri ridicate, intr-un mediu economic extrem de dificil.

Nu trebuie uitat ca majoritatea investitiilor (peste 80%) sunt blocate in instrumente cu venit fix (depozite bancare, titluri de stat si obligatiuni). Aceste plasamente asigura un grad de risc foarte scazut, insa limiteaza castigurile ce pot fi obtinute.

Titlurile de stat au avut un randament mediu de 5-7% in 2012, iar dobanzile bancare in lei au fluctuat in intervalul 4-6%. In mod normal, randamentul anual al fondurilor de pensii ar fi trebuit sa se situeze in aceasta zona.

Investitiile in actiuni au facut diferenta


Diferenta poate fi explicata in special, prin investitiile in actiuni. Chiar daca detin o pondere redusa in portofoliul fondurilor, fluctuatiile bursiere au fost puternice in cursul anului trecut, astfel ca au generat oportunitati mari de profit pe termen scurt.
Daca ne uitam la evolutia randamentelor obtinute de fonduri in cursul anului 2012, observam o stransa corelatie cu tendintele bursiere. Trimestru I si trimestrul III au constituit perioadele cele mai profitabile pentru fonduri. Tot atunci actiunile listate la bursa de la Bucuresti cunosteau perioade de apreciere puternica.

Fondurile care au reusit sa profite cel mai bine de aceasta conjunctura sunt BCR (cu un randament anual de 12,8%) si Pensia Viva (12,6%). 

De asemenea, majoriatea fondurilor au reusit sa prinda acest val, obtinand randamente aproape de 10% in 2012: Aripi – 11,3%, Alico – 10,7%, AZT Viitorul Tau – 10,3%, ING – 10,3%, Vital – 10,1% si Eureko – 9,2%.

Singurul fond care ramas in urma este BRD, cu un randament de numai 7,5%. De fapt, fondul BRD a inregistrat mai mereu in ultimii ani, performante inferioare, ca urmare a unei politicii de investitii mult prea prudente. In 2012, de exemplu, administratorul a redus ponderea investitiilor in actiuni in a doua parte a anului, ratand astfel o parte din oportunitatile de castig de pe bursa.

Schimbarea fondului se poate face fara penalizari


Din aceasta perspectiva este important ca fiecare persoana sa urmareasca regulat performanta fondului la care contribuie si sa o compare restul pietei, pentru a vedea daca banii sai sunt investiti in cele mai bune conditii. 

Schimbarea fondului nu prespune nicio penalizare, daca au trecut minim 2 ani de la data aderarii. In caz contrar, se aplica o penalitate de 5% din suma acumulata, astfel ca nu este recomandata schimbarea fondului.

De asemenea, este important ca performantele fondurilor sa fie analizate pe perioade mai lungi. Conso.ro ofera utilizatorilor posibilitatea de a urmari evolutia fondurilor pe mai multi ani, in sectiunea de comparatii pensii private.

No comments:

Post a Comment