Saturday, August 15, 2015

Virus programat sa atace 12 banci din Romania, descoperit de IBM

IBM a descoperit un nou virus programat exclusiv pentru bancile din Romania. Mai exact, troianul vizeaza 12 institutii care activeaza pe piata bancara locala. Un expert in cyber intelligence al companiei americane recomanda institutiilor de credit sa-si informeze clientii si sa colaboreze cat mai bine cu furnizorii de securitate antifrauda. 

Noul program are potentialul de a deveni cel mai prolific troian care ataca banci in Romania, detronand Dridex, responsabil de peste 80% din atacurile din acest an, avertizeaza specialistul IBM. Acesta sustine ca noua varianta a troianului Tinba v3 este prima de acest fel dedicata bancilor din Romania.

“Precedentele versiuni ale acestui program malware au atacat o serie de tari europene, dar Romania nu a fost printre ele si este rareori o tinta importanta. Analiza noastra arata ca dezvoltatorii Tinba v3 au extins capacitatea si anvergura programului malware actualizand webinjections (metode prin care modifica site-urile bancilor- n.r.) pentru a se potrivi noilor banci vizate din tara est-europeana”, noteaza expertul IBM.

Tinba Trojan (cunoscut si ca TinyBanker sau Zusy) a fost descoperit la mijlocul anului 2012. Programul a fost numit Tiny (mic) din cauza dimensiunii reduse a fisierului, de numai 20 KB, care include configuratia si kit-ul de webinjections. Programul malware a functionat initial ca un troian bancar clasic, care viza obtinerea datelor de identificare (nume de utilizator si parola) ale clientilor bancilor.

Initial, virusul a fost folosit doar de cei care l-au creat si gruparea din care faceau parte, insa codul sursa a fost obtinut si de alte persoane la mijlocul anului 2014, iar proiectul a inceput sa evolueze in directii diferite. Versiunea care vizeaza bancile din Romania a fost imbunatatita astfel incat sa evite sistemele de securitate si sa contacteze gruparea care l-a lansat.

Avand în vedere ca Tinba v3 este proiectat sa stranga cantitati mari de informatii personale precum si coduri de autentificare în timpul sesiunilor de utilizare a serviciilor bancare prin internet, IBM Security recomanda bancilor sa-si atentioneze clientii despre aceasta amenintare si sa actualizeze sectiunile site-urilor de informare in privinta securitatii utilizarii online a serviciilor bancare.

Totodata, bancile din Romania ar trebui sa ceara clientilor sa raporteze email-urile suspecte. Institutiile financiare ar trebui, de asemenea, sa lucreze indeaproape cu furnizorul de servicii antifrauda pentru a reduce riscurile cat mai mult posibil.

No comments:

Post a Comment