Wednesday, August 26, 2015

O saptamana cu tendinte divergente: francul creste, dolarul scade

Saptamana care se incheie astazi a fost una foarte stabila pentru leu in raport cu euro. In ciuda turbulentelor de pe piata chineza si a incertitudinilor din regiune (Turcia si Grecia), euro/leu a stationat in zona 4,42-4,43. Francul a mai pierdut din aprecierea ultimelor saptamani, in vreme ce dolarul a scazut puternic in ultimele zile.

Dupa deprecierea de vinerea trecuta, cand pe fondul informatiilor privind evolutia slaba a PIB pe trimestrul II, leul a pierdut aproape 0,4% in fata euro, in aceasta saptamana raportul de schimb intre cele doua monede s-a pastrat aproape nemodificat. Analistii ING Bank se asteapta insa la presiuni ascendente, astfel incat euro ar putea depasi nivelul de 4,44.

Nu la fel de calma a fost saptamana pentru francul elvetian. Dupa recordul negativ de saptamana trecuta – 4,0543, in aceasta saptamana francul a urcat permanent in primele 4 zile, cu 1-2 bani in fiecare zi. Maximul saptamanii a fost inregistrat joi – 4,1290. Vineri, detinatorii de credite in CHF au rasuflat putin mai usurati, pentru ca francul a scazut cu aproape doi bani, pana la 4,1098.

Si dolarul a avut o saptamana extrem de agitata. In primele trei zile ale saptamanii, dolarul a crescut cu 1-2 bani pe zi si se parea ca va recupera scaderea de saptamana trecuta. Ultimele doua zile au adus insa scaderi de aproape 1%, ceea ce a facut ca dolarul sa fie cotat vineri la BNR la un nivel de 3,9345.

No comments:

Post a Comment