Saturday, August 22, 2015

Expertii partidelor au convenit un TVA de 20% de la 1 ianuarie 2016

Expertii partidelor politice parlamentare, impreuna cu ministrul Finantelor Publice, au ajuns la un acord in ceea ce priveste solicitarea presedintelui de reexaminare a Codului Fiscal. Astfel, TVA se va reduce la inceputul anului 2016 doar la 20%, in loc de 19%, cat se prevedea initial, iar supraacciza pe carburanti va mai ramane un an in vigoare. 

La finalul discutiilor dintre expertii tehnici ai partidelor, care au avut loc la Palatul Parlamentului, s-a stabilit ca TVA sa se reduca la 20% de la 1 ianuarie 2016, urmand ca la inceputul anului 2017 sa se opereze inca o reducere de un punct procentual, pentru a se ajunge la nivelul stabilit initial pentru inceputul anului viitor, de 19%. 

De asemenea, s-a convenit amanarea cu un an a eliminarii supraaccizei la carburanti  - la inceputul lui 2017 in loc de inceputul anului viitor.

Ministrul Finantelor Publice estimeaza ca, in urma modificarilor convenite astazi, deficitul bugetar se va reduce la 2%, fata de aproximativ 2,6%, cat era estimat initial. 

Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, atrage insa atentia ca nivelul deficitului ar urma sa fie mai mare decat cel estimat de Finante – si anume undeva in jur de 2,5% din PIB. Ionut Dumitru spune insa ca preconizatele cresteri de salarii din sistemul bugetar ar urma sa conduca la inregistrarea unui deficit bugetar mult mai mare – cu sanse mari de a depasi 4% din PIB.

Reamintim ca BNR si o serie de analisti economici au criticat deschis noul Cod fiscal adoptat de Parlament, iar presedintele Romaniei a decis retrimiterea lui la Parlament pentru reexaminare.

No comments:

Post a Comment