Wednesday, August 26, 2015

Doua posibile noi scheme de garantare dedicate IMM

Fondul National pentru Garantarea Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a propus Ministerului Finantelor Publice (MFP) doua noi scheme de garantare in numele si in contul statului. Daca vor fi aprobate, acestea vor fi dedicate start-up-urilor si IMM-urilor aflate in dificultate.

FNGCIMM a initiat si a transmis MFP doua scheme de garantare in numele si in contul statului, dedicate categoriilor de IMM-uri care au cel mai dificil si mai costisitor acces la finantare in Romania. 

Cum arata garantia pentru start up-uri


Prima este o schema de minimis in vederea sustinerii accesului la finantare pentru intreprinderile nou infiintate, iar a doua o schema de ajutor de stat pentru garantarea de catre FNGCIMM a finantarii masurilor de salvare si a planurilor de restructurare pentru IMM-urile aflate temporar in dificultate.

In calitate de mandatar al statului roman, FNGCIMM va putea garanta credite de dezvoltare si credite de capital de lucru pentru intreprinderile nou infiintate. In aceasta categorie vor fi considerate firmele inregistrate la Registrul Comertului cu cel mult 36 luni inainte de data solicitarii garantiei si care prezinta cel putin o situatie financiara semestriala/anuala depusa la ANAF.

Pentru creditele de investitii, valoarea garantiei va fi de maximum 300.000 lei, cu o perioada de rambursare de cel mult 5 ani, iar pentru liniile de credit, valoarea garantiei va fi de maximum 200.000 lei, cu o perioada de rambursare de cel mult 2 ani.

IMM-urile in dificultate vor fi ajutate timp de 4 ani

Schema de ajutor de stat privind garantarea de catre FNGCIMM a finantarii masurilor de salvare si restructurare a unor IMM-uri are ca obiectiv restabilirea viabilitatii intreprinderilor aflate temporar in dificultate, prin acordarea de ajutoare de stat sub o forma care denatureaza cel mai putin concurenta.

Durata estimata a schemei de ajutor de stat in acest caz este de 4 ani, cu scopul maximizarii eficacitatii cheltuirii banilor publici. In cadrul acestui interval de timp, perioada maxima de acordare a ajutorului pentru salvare este de 6 luni, iar perioada maxima de acordare a ajutorului pentru restructurare, respectiv a sprijinului temporar pentru restructurare este de 18 luni.

Ajutoarele de stat instituite prin schema de ajutor de stat sunt temporare si reversibile, fiind acordate sub forma de garantii pentru imprumuturi acordate de un finantator (banca comerciala sau IFN). Facilitatile sub forma de garantii vor putea acoperi maximum 80% din valoarea creditului.

No comments:

Post a Comment