Wednesday, August 26, 2015

Antreprenorii privesc cu incredere evolutia economiei

95% dintre cei 250 de antreprenori romani chestionati de Raiffeisen Bank in cadrul unor evenimente organizate in aceasta vara sunt increzatori cu privire la directia in care merge economia, iar 88% spun ca in acest an cifra de afaceri a companiei lor va creste. Nu la fel de optimisti sunt antreprenorii cand vine vorba de numarul de angajati.
52% dintre antreprenorii chestionati sunt increzatori in evolutia economiei, in vreme ce 40% sunt increzatori doar intr-o oarecare masura. 3% sunt foarte increzatori, ceea ce completeaza tabloul unui optimism, chiar daca relativ moderat, in evolutia economiei.

Optimismul se bazeaza si pe performantele propriei companii. 12% preconizeaza o crestere de peste 30% a cifrei de afaceri, 13% estimeaza un plus cuprins intre 20% si 30%, 29% cred intr-o crestere cuprinsa intre 10% si 20%, iar 20% apreciaza un plus cuprins intre 5% si 10%.

Cu totul altfel stau lucrurile atunci cand vine vorba despre numarul de angajati. Aproape 60% dintre respondenti spun ca numarul de angajati ai propriei firme nu va creste in acest an sau va creste foarte putin. Doar 25% sustin ca numarul angajatilor va creste cu procente cuprinse intre 5% si 20%.

Peste 94% dintre antreprenorii chestionati au declarat ca apeleaza la surse clasice de finantare (51% - capital propriu si 43% la finantare bancara), piata de capital fiind accesata doar de 1%.

Raiffeisen Bank a organizat in aceasta vara evenimente de business la care au participat 250 de antreprenori din cinci mari orase ale tarii – Cluj, Iasi, Timisoara, Brasov si Constanta.

Evenimentele au fost dedicate discutiilor interactive pe teme diverse, precum modalitati si oportunitati de finantare, reglementari fiscale, perceptia asupra crizei economice si a mediului antreprenorial romanesc, dar si despre reusite si dificultati in afaceri.

No comments:

Post a Comment