Friday, June 12, 2015

Sustinere pentru eliminarea pragului de detinere la SIF-uri

Pragul de detinere la Societatile de Investitii Financiare  (SIF) trebuie decis de actionari si nu de factorul politic. Vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Mircea Ursache, sustine ca actorii din piata de capital trebuie sa participe activ la elaborarea legislatiei in domeniu. 

"Trebuia demult sa discutam viitorul SIF-urilor si a Fondului Proprietatea in piata noastra de capital", a spus Ursache in cadrul unei conferinte d specialitate. El a amintit ca exista multe opinii in piata ca nu sunt constitutionale prevederile legislative privind limitarea pragului de detinere la SIF-uri sau la Bursa de Valori Bucuresti.

Oficialul ASF considera ca piata trebuie sa-si spuna cuvantul in viitoarea lege care va reglementa SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Eliminarea pragurilor la SIF-uri a fost, de altfel, sustinuta de majoritatea participantilor la conferinta mentionata. 

Cristian Agalopol, vicepresedinte Citibank, sustine ca aceste praguri de detinere trebuie eliminate intrucat reprezinta bariere in dezvoltarea pietei de capital din tara noastra.

Despre eliminarea pragurilor la SIF-uri a vorbit si avocatul Cristian Dutescu. „Curtea Constitutionala permite ca legiuitorul sa intervina in functionarea acestor societati de investitii financiare", a spus Dutescu. 

Pragul de detinere la cele cinci SIF-uri a fost, initial, de 0,1% iar apoi a fost majorat mai intai la 1%, si apoi la 5%, in 2012.

No comments:

Post a Comment