Monday, November 10, 2014

Guvernul se grabeste sa transpuna directiva fondurilor de investitii alternative

Ministerul Finantelor Publice a publicat un proiect de lege pentru transpunerea directivei privind fondurile de investitii alternative, dupa ce Romania a fost notitifcata de Comisia Europeana pentru intarziere.

La mijlocul lunii octombrie, Comisia Europeana a atentionat guvernul ca Romania inca nu a adoptat o directiva din 2011, care reglementeaza activitatea fondurilor de investitii alternative. Termenul limita era de 22 iulie 2013, astfel ca autoritatile romane au intarziat cu peste 1 an.
Ministerul Finantelor Publice a anuntat pe 7 noiembrie 2014, ca a pus in dezbatere publica o lege, care transpune directiva in cauza.

Fondurile de investitii alternative sunt diferite de organismele de plasament colectiv in valori mobiliare (cum sunt fondurile mutuale). In aceasta categorie fac parte fondurile speculative, fondurile de capital privat, fondurile de marfuri si derivate pe marfuri, fondurile imobiliare si fondurile de infrastructura.

Legea stabileste ca fondurile importante de acest tip vor fi autorizate si supravegheate de ASF. In acest caz, legea stabileste cerinte de autorizare, cerinte de capital si operationale privind managementul riscului si al lichiditatii, cerinte organizatorice, precum si cerinte de transparenta.

No comments:

Post a Comment