Friday, February 14, 2014

BCE sustine noua directiva a serviciilor de plati

Banca Centrala Europeana (BCE) sustine propunerea Comisiei Europene privind modificarea directivei serviciilor de plati si regulamentul prin care se limiteaza comisioanele interbancare.

BCE a facut serie de sugestii pentru a imbuntatati securitatea si competitia in domeniul platilor online. Principala recomandare este introducerea unui standard la nivel european pentru autentificarea consumatorilor. Acest standard poate fi stabilit de catre Autoritatea Bancara Europeana, in cooperare cu BCE.

Totodata, BCE atrage atentia ca textul propus al directivei va restrange drepturile consumatorilor atunci cand folosesc debitul direct. In prezent, schema SEPA garanteaza dreptul nelimitat al consumatorilor de a primi inapoi banii. Noua directiva vrea sa elimine acest drept atunci cand furnizorul si-a indeplinit obligatiile contractuale si a livrat bunurile sau serviciile din contract.

BCE atentioneaza ca pentru a verifica acest aspect, furnizorii de servicii de plati ar fi nevoiti sa colecteze informatii despre cumparaturile clientilor, ceea ce ar ridica probleme de confidentialitate. De aceea, recomandarea BCE este ca dreptul nelimitat de restituire a banilor sa fie mentinut si doar pentru o lista de produse si servicii prestabilitate, sa se renunte la acest drept.

No comments:

Post a Comment