Saturday, August 22, 2015

Ungaria trage cortina peste creditele in valuta

Guvernul maghiar a facut publice detaliile planului de conversie a creditelor de consum si a celor auto din valuta (in special CHF) in moneda nationala (forinti). Guvernul de la Budapesta a realizat inca de anul trecut o operatiune similara care a vizat creditele ipotecare in valuta, informeaza  Bloomberg.

Conversia vizeaza un numar de aproximativ 229.000 credite, cele mai multe fiind exprimate in franci elvetieni. Volumul creditelor care urmeaza sa fie convertite la cursul de schimb al zilei de miercuri, 19 august, este de 305 miliarde de forinti (aproximativ 1,1 miliarde de dolari).

Ministrul Economiei din guvernul maghiar, Mihaly Varga, a declarat ca debitorii vor beneficia de subventii la creditele noi in valoare de 31 miliarde de forinti (10% din volumul creditelor), care urmeaza sa fie suportate in mod egal de banci si de stat.

“Acest pas reprezinta o piatra de hotar in privinta eliminarii riscului valutar pentru debitorii personae fizice”, a declarat ministrul. El a mentionat ca, in urma adoptarii acestei masuri, ponderea creditului in valuta va scadea pana la 3% in Ungaria – de la 54% cat reprezenta inainte de eforturile de conversie ale executivului maghiar.

Operatiunea de conversie va fi sprijinita de Banca Nationala a Ungariei, care a ajuns la un acord cu Asociatia Ungara a Bancilor pentru furnizarea de lichiditate, astfel incat operatiunea de conversie sa nu afecteze semnificativ cursul de schimb al forintului.

No comments:

Post a Comment