Saturday, August 15, 2015

Romania, considerata destinatie sigura pentru investitii

Romania, alaturi de celelalte tari din regiune, ar putea beneficia de atentie sporita din partea investitorilor care cauta un refugiu in contextul volatilitatii bursei din China si al crizei datoriilor Greciei. Analistii chestionati de CNBC sustin ca regiunea devine tot mai sigura, desi ofera randamente scazute la plasamente.
Potrivit acestora, in aceasta perioada investitorii vor sa evite expunerea la declinul preturilor materiilor prime, la interventiile autoritatilor chineze in piata si la incertitudinile create de solvabilitatea Greciei. Temerile legate de ritmul cresterii economice din China, de interventiile in piata si de volatilitatea bursei au lovit pietele materiilor prime si au accelerat scaderea acestora, in contextul in care cotatia petrolului se afla deja la jumatate fata de mijlocul anului trecut.

"Analizand pietele emergente, locuri in care «poti fugi sa te ascunzi» sunt probabil in Europa Emergenta - Europa Centrala, Tarile Baltice si Balcani", a scris un reprezentant al bancii de investitii Nomura International intr-o nota catre analisti si investitori.

Analistii mai noteaza ca Romania si Bulgaria au fost afectate de legaturile puternice ale sectoarelor bancare cu Grecia, dar multe economii din regiune continua sa exporte semnificativ in Germania, tara in care economia creste datorita programului de relaxare cantitativa derulat de Banca Centrala Europeana. 

Grecia ramane, insa, un motiv de ingrijorare pentru cei care investesc in regiune, scrie si Capital Economics. Cele mai vulnerabile state la o eventuala iesire a Greciei din zona euro sunt Serbia si Bulgaria, dar si alte tari din regiune, printre care si Romania, au legaturi semnificative la nivel de sistem bancar cu Grecia.

No comments:

Post a Comment