Wednesday, August 26, 2015

Polonia: Disputa intre presedinte si banca centrala pe tema creditelor in CHF

Presedintele polonez a afirmat intr-un interviu pentru Reuters ca bancile trebuie sa isi asume responsabilitatea rezolvarii situatiei legate de creditele in CHF. Oficialii bancii centrale s-au plasat de partea bancilor, avertizand ca acestea ar putea solicita compensatii de la stat in cazul in care solutia de conversie ar fi prea radicala.
Presedintele polonez Andrzej Duda, castigatorul surpriza al alegerilor desfasurate in aceasta primavara, care si-a inceput oficial mandatul la inceputul lunii august, a afirmat ca rezolvarea situatiei creditelor in franci elvetieni nu trebuie sa fie problema contribuabililor polonezi.

Un presedinte care spune lucrurilor pe nume


„Desigur, statul poate sprijini acest proces, spre exemplu prin activitatea legislativa, dar responsabilitatea rezolvarii problemei apartine bancilor, pentru ca ele sunt cele care au beneficiat de pe urma acestor credite” a spus Duda.

„Sa ne reamintim ca bancile fac profituri uriase in Polonia”, a afirmat presedintele, care a adaugat ca „profiturile ajung in proportie semnificativa, intr-un fel sau altul, la bancile-mama din strainatate, iar polonezii nu beneficiaza de pe urma acestor profituri, la fel cum nu beneficiaza nici economia Poloniei. In acelasi timp, comisioanele bancare sunt printre cele mai ridicate din Europa.”

In opinia presedintelui Duda, creditorii au esuat in demersul de informare al clientilor in ceea ce priveste riscurile asociate creditelor in franci elvetieni. “Clientii bancilor nu trebuie sa fie experti in legea bancara, nu trebuie sa fie experti in lumea financiara”, a afirmat Duda.

Presedintele s-a aratat deschis sa promoveze propriul proiect de lege pentru rezolvarea problemei, in conditiile in care proiectul de lege aflat in prezent in dezbatere si care este propus de guvern nu ii va ajuta suficient pe debitorii cu credite in franci elvetieni.

Banca centrala avertizeaza ca bancile ar putea cere compensatii


In paralel, oficialii bancii centrale se arata preocupati mai degraba de compensatiile pe care bancile din Polonia le-ar putea cere de la stat, daca proiectul de lege care va fi adoptat va fi prea generos cu debitorii.

Actionarii bancilor poloneze ar putea solicita un arbitraj international, iar bancile ar putea ataca legea la Curtea Constitutionala, au declarant pentru Reuters surse din zona bancara.

“Luand in considerare potentialul impact al legii asupra finantelor publice, atragem atentia ca exista mai multe opinii legale conform carora exista dubii cu privire la constitutionalitatea prevederilor actului normativ. Aceasta ar putea crea un risc in ceea ce priveste solicitarea de compensatii din partea bancilor si a actionarilor acestora”, se afirma intr-o opinie a bancii centrale poloneze transmisa Parlamentului.

No comments:

Post a Comment