Wednesday, August 26, 2015

Pietele bursiere ale lumii scad masiv sub influenta crizei chinezesti

Pietele bursiere din intreaga lume au fost astazi puternic afectate de scaderea abrupta inregistrata de bursa din Shanghai si de restul burselor asiatice. In plus, scaderile par sa corecteze si un nivel prea ridicat al actiunilor, atins in urma unei apetente exagerate a investitorilor pentru actiuni.

Pietele bursiere din intreaga lume au scazut astazi cu procente semnificative. Startul a fost dat de bursa din Shanghai, care a inchis ziua cu o pierdere de 8,7%, declin care constituie un nou record negativ dupa cel inregistrat in 2007.

Declinul bursei chineze a afectat negativ si restul burselor din Asia. Astfel, indicele bursei din Hong Kong a scazut cu aproximativ 5%, iar cel al bursei din Tokyo cu 4,5%.

Scaderea burselor asiatice pare sa aiba ca si cauza primara temerile investitorilor in legatura cu situatia economiei chinezesti, care pare sa isi incetineasca semnificativ cresterea. In ciuda masurilor luate de autoritati, investitorii nu par deloc convinsi ca acestea vor avea efectele scontate.


Panica a cuprins si bursele din Europa si SUA


Efectul de domino a cuprins si bursele din Europa si din SUA. In cursul dupa-amiezii, bursele de la Londra, Paris si Frankfurt inregistrau un declin de peste 4%, iar trendul continua sa fie unul negativ.

Piata americana a deschis si ea in scadere puternica – indicele Dow Jones pierzand peste 5% fata de valoarea de inchidere de la finalul saptamanii precedente, in vreme ce pe piata NASDAQ scaderile au fost inca si mai pronuntate.

Indicii BET si BET plus ai Bursei de Valori de la Bucuresti au scazut si ei cu aproximativ 8% la inceputul dupa-amiezii, tendinta de scadere atenuandu-se partial spre finalul zilei de tranzactionare.

Tendinta conjucturala sau inceputul sfarsitului?

Analistii apreciaza ca actualele corectii de pe pietele bursiere internationale sunt doar partial motivate de inrautatirea situatiei economiei chinezesti. In fapt, cotatiile actiunilor atinsesera maxime istorice pe majoritatea pietelor fara legatura cu performantele companiilor sau ale economiilor din tarile respective.

A fost vorba in special de o apetenta exagerata a investitorilor pentru actiuni, in conditiile in care lichiditatea in exces existenta pe piata a lipsit de atractivitate alte active financiare cu potential investitional, cum sunt obligatiunile sau titlurile de stat.

Viitorul va arata daca acest episod este doar o corectie necesara a unui nivel excesiv al pretului actiunilor sau daca nu vesteste o noua criza financiara globala.

No comments:

Post a Comment