Sunday, August 9, 2015

Limitele de venit si de credit in cazul conversiei vor fi eliminate

Ministerul Finantelor este de acord sa se elimine din proiectul de lege pentru conversia creditelor imobiliare din valuta in lei limitele de venit si de suma pentru cei care opteaza pentru conversie. In schimb, ministrul Finantelor sustine ca decizia privind discountul acordat trebuie agreat cu bancile. 

Proiectul initial prevedea un venit maxim de 3.000 de lei pentru titular, iar suma maxima a creditului rezultat dupa conversie si discount nu putea depasi 300.000 de lei. Discountul prevazut de proiect este de 15%. 

Reprezentantii clientilor cu credite in franci au cerut ministrului Finantelor un discount de minim 25%, astfel incat povara deprecierii leului fata de valuta creditului sa fie impartita echitabil intre client si banca. 

Pe de alta parte, ministrul a spus ca legea nu va fi obligatorie pentru banci, asa ca, in afara faptului ca statul preia 50% din garantarea creditului, banca trebuie sa fie stimulata si printr-un discount convenabil  sa intre in program.

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a mai declarat ca s-a convenit si extinderea prevederilor si asupra creditelor de nevoi personale cu ipoteca, folosite in domeniul locativ. Insa, in privinta creditelor externalizate a spus ca inca se cauta solutii. 

„Am discutat ieri (joi - n.r.) cu reprezentantii celor cu credite in franci elvetieni, am avut o discutie foarte buna, a ramas sa faca dansii propunerile scrise de modificare a proiectului de conversie a creditelor in valuta si urmeaza sa fie discutat cu bancile si BNR, sa publicam proiectul pe site-ul ministerului apoi", a explicat ministrul de resort.

Teodorovici a mai spus ca plafonul de garantii ramane la un miliard de lei, insa va exista posibilitatea suplimentarii daca va  fi cazul.

No comments:

Post a Comment