Saturday, August 29, 2015

Croatia va converti creditele in franci la curs istoric

Guvernul croat intentioneaza sa adopte in perioada imediat urmatoare un act normativ care sa prevada conversia creditelor in franci elvetieni in moneda nationala la cursul de schimb din ziua incheierii contractului de credit, a declarat o sursa pentru Reuters, citat de Agerpres. 

Costul conversiei la un curs mai mic decat cel actual va fi suportat initial de banci, ale caror pierderi generate de aceasta operatiune ar putea fi recunoscute ulterior drept cheltuieli deductibile, urmand sa fie recuperate in timp. 


Potrivit sursei citate, actul normativ ar urma sa fie prezentat de ministrul croat de finante, Boris Lalovac, la urmatoarea reuniune a Guvernului.

In prezent, in Croatia este in vigoare o reglementare care fixeaza cursul de schimb la valoarea existenta inainte de explozia cursului francului din ianuarie 2015. Aceasta masura expira la finele lunii ianuarie 2016. 

Aproximativ 60.000 de croati au credite denominate in franci elvetieni, contractate inainte de criza financiara. Aprecierea semnificativa a francului in fata monedei croate a dus la cresterea costurilor cu rambursarea creditelor, iar debitorii s-au confruntat cu dificultati tot mai mari la plata ratelor lunare.

No comments:

Post a Comment